料理の奥深さ The art of cooking
2011年 04月 17日
久しぶりのお休みの日です。My first day off in ages.
「おはようございます!」 Good morning!
今日は・・・御近所に住むSさんが料理を教えに来て下さりました♪ Sさんはホテルでシェフをなさっているのですが、にゃあこを家で預かり治療が必要だった時に頻繁にカンパをしてくださっていた方です。プロの方に料理を教えてもらうのは初めてです。
Today a professional chef came to teach me and my sister how to cook french at home. He is one of the many people in the community, who helped contribute to pay for the medical bills of my previous cat who was stray, ill, and lived with me for 7 months until his death in 2009. S-san currently works at a hotel outside Tokyo as a chef.
今日のメニュー(妹によるリクエスト)は: Today's menu
鯛のポワレ Sea Bream Poiret
ラタトゥユ Ratatouille
ニース風サラダ Salade Nicoise
の3点。
完全なるフレンチです! French!
下ごしらえ。野菜の切り方も丁寧に教わりました。 Cutting vegetables, properly, carefully.
野菜の甘味が出るポイントは、先にちゃんと、炒めることだそう★
私だったら「一気に煮ちゃえ!」なんて思ってしまうところですが、じっくりいためることで・・・
鮮やかな色・・・
The point was to sautee the vegetables first before cooking them - that way you get the sweet flavor of the veggies. I would totally have just dumped all the veggies and cooked them.
ニース風サラダ。 Salade Nicoise.
ジャガイモをほっくりさせるコツは、ゆでた後に粉吹きイモにすること。
さっくりと混ぜ合わせられています。Mixed carefully.
魚の下ろし方もご丁寧に教わりました。First time I sliced a whole fish.
プロの手付きのお手本。Professional hands teaching us.
私が下した際、鯛がかわいそうなことになってしまいましたが・・・初めてってことで御許しを。
ちなみに今日は初めて魚の肛門を見ました(笑) Saw the anus of a fish for the first time.
下ろす際にそこから切るので目印となりました。You slice the fish from there.
And...Voila!
avec la ratatouille!
悶絶する美味しさでした・・・家でこんなに素敵な料理ができるなんて!
It tasted AMAZING. How wonderful to be able to cook such great food at home!
こちらがSさんです♪ This is S-san. He has taught us how to put love into the food we cook, and to respect the ingredients we use :) If you cook the food with a nice heart, the food will taste very nice, he says.
とーっても丁寧に、料理への愛を込めて作ることの大切さを教えて頂きました。
「優しい気持ちで作れば、料理は優しい味になるんですよ」
って言葉が響きました。
改めて、にゃあこが残してくれた絆に感謝です♪
It's amazing, that a cat has created this connection to my community, and that it still lives.
また次に教わるのをとても楽しみにしています!
Thank you so so much!
追伸:P.S. This is Leo, trying to get a bite of the fish, as I was cooking the leftover parts of the fish to use as broth.
魚は丸ごと一匹使えるから、ほとんど捨てるとこがないよ、と教えて頂きました。
骨や頭で出汁をとれるので、灰汁をとっていたら・・・
レオがやってきました。
「おいそれちょっとくれよ~」
爪シャキーン!
なので鯛を一口だけあげました★
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今日は・・・御近所に住むSさんが料理を教えに来て下さりました♪ Sさんはホテルでシェフをなさっているのですが、にゃあこを家で預かり治療が必要だった時に頻繁にカンパをしてくださっていた方です。プロの方に料理を教えてもらうのは初めてです。
Today a professional chef came to teach me and my sister how to cook french at home. He is one of the many people in the community, who helped contribute to pay for the medical bills of my previous cat who was stray, ill, and lived with me for 7 months until his death in 2009. S-san currently works at a hotel outside Tokyo as a chef.
今日のメニュー(妹によるリクエスト)は: Today's menu
鯛のポワレ Sea Bream Poiret
ラタトゥユ Ratatouille
ニース風サラダ Salade Nicoise
の3点。
完全なるフレンチです! French!
下ごしらえ。野菜の切り方も丁寧に教わりました。 Cutting vegetables, properly, carefully.
野菜の甘味が出るポイントは、先にちゃんと、炒めることだそう★
私だったら「一気に煮ちゃえ!」なんて思ってしまうところですが、じっくりいためることで・・・
鮮やかな色・・・
The point was to sautee the vegetables first before cooking them - that way you get the sweet flavor of the veggies. I would totally have just dumped all the veggies and cooked them.
ニース風サラダ。 Salade Nicoise.
ジャガイモをほっくりさせるコツは、ゆでた後に粉吹きイモにすること。
さっくりと混ぜ合わせられています。Mixed carefully.
魚の下ろし方もご丁寧に教わりました。First time I sliced a whole fish.
プロの手付きのお手本。Professional hands teaching us.
私が下した際、鯛がかわいそうなことになってしまいましたが・・・初めてってことで御許しを。
ちなみに今日は初めて魚の肛門を見ました(笑) Saw the anus of a fish for the first time.
下ろす際にそこから切るので目印となりました。You slice the fish from there.
And...Voila!
avec la ratatouille!
悶絶する美味しさでした・・・家でこんなに素敵な料理ができるなんて!
It tasted AMAZING. How wonderful to be able to cook such great food at home!
こちらがSさんです♪ This is S-san. He has taught us how to put love into the food we cook, and to respect the ingredients we use :) If you cook the food with a nice heart, the food will taste very nice, he says.
とーっても丁寧に、料理への愛を込めて作ることの大切さを教えて頂きました。
「優しい気持ちで作れば、料理は優しい味になるんですよ」
って言葉が響きました。
改めて、にゃあこが残してくれた絆に感謝です♪
It's amazing, that a cat has created this connection to my community, and that it still lives.
また次に教わるのをとても楽しみにしています!
Thank you so so much!
追伸:P.S. This is Leo, trying to get a bite of the fish, as I was cooking the leftover parts of the fish to use as broth.
魚は丸ごと一匹使えるから、ほとんど捨てるとこがないよ、と教えて頂きました。
骨や頭で出汁をとれるので、灰汁をとっていたら・・・
レオがやってきました。
「おいそれちょっとくれよ~」
爪シャキーン!
なので鯛を一口だけあげました★
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by kichijojiidol
| 2011-04-17 21:48